joi, 5 mai 2016

Noua Zeelanda





            Noua Zeelanda reprezinta un paradis pentru orice turist,are o combinatie fascinanta de culturi,orasele sale fiind ridicate dupa modelul britanic,iar socetatea este modelata in stil maori.
           Noua Zeelanda este formata din doua insule de dimensiui egale,amandoua cu peisaje deosebite in felul lor si cu ,caracteristici proprii.
          Moneda oficiala este dolarul neozeelandez,divizat in 100 de centi,ce a inlocuit in anul 1967 lira sterlina si diviziunile sale(siling si peni)Bacnotele puse in circulatie sunt de 5,10.20.50 si 100 de dolari.Iar acestea sunt facute din prolipropilena.Monedele se afla in circulatie din 2006.Cele de 10 centi sunt de culoarea bronzului,cele de 20 si de 50 de centi sunt argintii.
          Natura a binecuvantat marile insule ale Pacificului de Sud cu peisaje incredibile,aceastea avand varfuri muntoase,deserturi,vulcani,,mari,paduri si plaje.
         Neozeelandezii iubesc iesirile in natura.Muntii ocupa un loc special in sufletul lor,deci nu e surprinzator faptul ca primul om care a cucerit Everestul e Sir Edmund Hillary(1919-2008)un neozeelandez,dar sa nu uitam marea care ocupa si ea un loc important in viata lor.Kiwi,reprezinta un grup de persoane carora le place sa se mentina in forma si sanatoase,sunt dornici sa iasa in aer liber,sa se catere,sa mearga cu bicicleta,sa navigheze,sa mearga cu ,caiacul,sa inoate,sa pescuiasca si sa practice surfingul.
           In ciuda dezastrului facut de primii colonisti...sau poate tocmai din acest motiv,natura este adulata de oameni.Bogatiile naturale sunt bine protejate printr-un sistem bine pus la punct de parcuri nationale.
          Pentru o natione de colonisti relatiile dintre ei au decurs foarte bine,prin tratatul de la Waitangi,din 1840,ce garanta populatiei maori,drepturi si suveranitate asupra pamanturilor lui.Din pacate din cauza colonistilor,ce erau lacomi dupa pamant,si s-a ajuns la razboi.Desi erau razboinici puternici,maori nu au fost o piedica pentru armata britanica.Britanici au pus stapanire pe pamanturi,au anulat tratatul si au obligat triburile sa locuiasca in regiuni mai retrase.Cele doua regiuni au trait separat pana in anio '50,cand maorii au migrat intr-un numar foarte mare,la orase.Viata in oras,aducea multe avantaje econimice,dar din pacate multi bastinasi au pierdut contactul cu civilizatia si limba lor.
        

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu