joi, 21 aprilie 2016

Bacau,Romania






        Bacau este resedinta si cel mai mare oras al judetului Bacau,din Romania.Poreclit si ,,orasul lui Bacovia'',este situat pe raul Bistrita iar in oras este o centrala hidroelectrica,ce acopera o parte din consumul local de energie electrica.
       Populatia este de aproximativ 175.500 de locuitori. 
       Printre obiectivele turistice oferite de Bacau sunt:
                           Biserica Sfinti Imparati Constantin Si Elena

    Biserica "Sfintii Imparati Constantin si Elena" este singura ctitorie boiereasca din orasul Bacau. A fost zidita intre anii premergatori revolutiei pasoptiste, respective intre 1842 -1845. Fondatorii acestei biserici sint boierii Enachi Krupenski si Anton Birzu.In urma executarii unor lucrari de pictura in anul 1923,dupa desene executate de George Sterian,care au servit mai apoi la pictura manastirii Curtea de Arges.
                                Catedrala ,,Inaltarea Domnului''

       Piatra de temelie a fost pusă în 1991 de către PS Episcop Ioachim Vasluianul.Construcția, cu o suprafață la sol de 950 mp, are o lungime totală de 67 m, o lățime de 37 m și o înălțime maximă de 70 m (63 m înălțime la nivelul turlei principale, la care se adaugă și crucea principală, înaltă de 7 m).
      Cele 18 clopote cu care este dotată catedrala, cu o greutate între 30 de kilograme și 4,5 tone, au fost fabricate la Innsbruck. Dintre acestea, 13 sunt concepute cu o formă specială. Ele sunt sincronizate de computere, putând astfel să redea circa 1000 de melodii diferite, specifice anumitor momente din timpul anului bisericesc. Celelalte 5 sunt clopote clasice.
         Biserica Romano-Catolica Sfintii Petru si Paul

  
   
   Biserica a fost sfinţită la 20 noiembrie 2005 de ep. Petru Gherghel. Biserica „Sfintii Apostoli Petru şi Paul” este descrisă după cum urmează de col. Ioan Dogaru:
„Biserica are o formă neconvenţională de 66×44, iar înălţimea de 70 m cu o suprafaţă utilă de 1300 mp şi cu 1.050 locuri pe scaune. E în formă de amfiteatru cu parter şi două etaje, cu o cupolă imensă ce dă o strălucire deosebită interiorului bisericii, fără nici un stâlp contral de susţinere. Altarul bisericii este încadrat în semicerc de un grup statuar format din şapte sfinţi, centrală fiind statuia lui Isus Cristos care depăşeşte 2,5 m înălţime. Ele au fost realizate de doi tineri plasticieni din Iaşi. Cele trei clopoate au fost realizate cu instalaţii electronice şi au fost turnate la Padova – Italia. Pentru moment, biserca foloseşte o orgă electronică” (România liberă, din 19 iulie 2005).
     Central, pe turla bisericii la circa 65 m s-a montat un imens ceas electronic, care din jumătate în jumătate de oră anunţă trecerea timpuli din viaţa noastră.
                                    Casa memoriala Nicu Enea

   Cladirea in care se afla expozitia memoriala Nicu Enea a fost construita in anul 1926, proprietar fiind Gheorghe Palosanu, tatal Elvirei Enea. In aceasta casa sotii Elvira si Nicu Enea au trait in perioada 1929 - 1960, informatie inscriptionata si pe placuta de pe fatada casei, care o atesta ca obiectiv de patrimoniu.In noiembrie 1968 Elvira Enea face o oferta de donatie care cuprinde imobilul, terenul aferent, 130 de lucrari de pictura, 210 de lucrari de grafica, mobilier si obiecte care au apartinut pictorului Nicu Enea, donatie acceptata de Comitetul Judetean de Cultura in luna mai 1969. Dupa amenajarea casei, in luna decembrie 1970 aceasta se deschide pentru public, Elvira Enea indeplinind functia de custode.Colecția cuprinde obiecte personale, fotografii, corespondență, 55 de lucrări de pictură semnate de Nicu Enea. Expoziția prezintă o parte importantă a operei pictorului bacauan,elev a lui Camil Ressu,precum si ale pictorilor Nicolae Tonitza,Jean Al. Steriadi dar si alti.
     Pictorul Nicu Enea (1897-1960) a locuit si a creat în acesta casa în perioada 1929 - 1960. În curte se afla un bust al artistului în piatra apartinând sculptorului Nicolae Enea. Casa memoriala face parte din  Sectia de arta a Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”- Bacau.   
                       Muzeul De Arta ,,Iulian Antonescu 
  


      Muzeul de Artă a fost înfiinţat în anul 1957 ca secţie a Muzeului Regional de Istorie şi Artă Bacău. De-a lungul timpului a suferit modificări de titulatură şi de sediu. S-a numit pe rând: Secţia de artă în cadrul Complexului Muzeal Judeţean Bacău (1981 - 1991), Muzeul de Artă Bacău (1991-1999), Muzeul de Artă şi Etnografie (1999-2003) şi din nou Secţia de artă a Complexului Muzeal „Iulian Antonescu" Bacău din 2003.
      În actuala clădire muzeul funcţionează din 1976, aici fiind găzduite expoziţia permanentă, depozite, laboratorul de restaurare şi birouri.

      Galeriile ,,Alfa''apartin muzeului din anul 1962.Galeriile ofera,posibilitatea de expunere temporara.Spatiu generos de expunere a gazduit numeroase eventimente.Printre acele evenimente sunt atat personale(Viorel Margineanu,Horia Bernea,Ion Bitzan,George Apostu,Ilie Boca etc.)cat si expozitii nationale si internationale(Avangarda,Saloanele Moldovei,Tabara Internationala de Creatie Plastica Tescani)
                                        Ruinele Curtii Domnesti
                             
        Resedinta a lui Alexandru, fiu al lui Stefan cel Mare, in perioada 1481-1496, curtea domneasca de la Bacau a reprezentat in aceasta perioada centrul administrativ, de control si de organizare al Tarii de Jos. Aici poposea domnul in anumite imprejurari politice sau pentru a participa la judecati.
        Unele dintre aceste curti au servit si drept resedinta a fiului desemnat a urma la tron.Caracterul itinerant al domniilor a determinat in Moldova, la fel ca in Tara Romaneasca, aparitia unor curti domnesti temporare. 
         Formeaza un complex arhitectonic construit la sfarsitul secolului XV, alcatuit din Casa domneasca (din care se mai pastreaza doar pivnita, compusa din doua incaperi), un turn-locuinta si Biserica Sfanta Precista.
        Judetul Bacau este unul dintre centrele cele mai industrializate din Moldova.Are doua mari rafinarii de petrol situate langa Darmanesti si Onesti.
        Activitatile industriale principale sunt:industria nutritionala,industria prelucrarii lemnului si a hartiei,industria chimica,industria textila,industria aeronautica si industria mecanica.
        Cea mai veche referinta istorica dateaza din anul 1399,si a fost mentionat in documentul lui Iuga Vod(Domn al Moldovei intre 1399 si 1400).
         In arhivele Vaticanului,Bacaul apare in hartile evului mediu dar si in alte documente latine.In toate acestea Bacaul apare sub denumirea de Bacovia sau Ad Bacum.
          Stema județului este reprezentată de un scut triunghiular cu marginile rotunjite, care cuprinde un munte de sare despicat în două culori. În partea dreaptă se vede un soare stilizat, pe un fond de culore argintie, în timp ce în stânga, în cîmp roșu, se află o semiluna argintie. Muntele de pe stemă raprezintă „cel mai vechi semn heraldic pentru ținutul și județul Bacău” și „evocă activitatea milenară de extragere a sării” în zonă.Soarele și luna, semnifică „fertilitatea solului și, respectiv, credința în biruință.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu